Ciasto śliwkowe

4.5 (177 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Niesamowicie puszysty a za razem bardzo prosty w wykonaniu placek. Odpowiednio słodki, świetnie komponuje się z kwaskowymi śliwkami.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • NA BLACHĘ 25x27

    3,5 szklanki mąki
    1,5 szklanki cukru
    5 jajek M
    100 g masła
    2 szklanki mleka
    1 łyżka cukru waniliowego
    1 łyżka proszku do pieczenia

    śliwki (ok. 15 sztuk)

    tłuszcz i bułka tarta do blachy
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Ciasto śliwkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztapiamy i mieszamy z mlekiem w misce. Do tej samej miski przesiewamy przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy resztę składników i wszystko miksujemy na jednolitą masę.
  • 2. Blachę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Na to wylewamy całe ciasto.
  • 3. Śliwki myjemy, przekrawamy na pół i pozbawiamy pestek. Układamy na wierzchu ciasta środkiem do góry ciasno obok siebie.
  • 4. Ciasto pieczemy ok 60-70 minut w 200 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (159 ocen)

Opublikowany w Magazynie
sliwkowe

4.5 (159 ocen)

Opublikowany w Magazynie

ciasto śliwkowe...

izaa_a szybkie i smaczne ciasto ze śliwkami

To może cię zainteresować