Ciasto poziomkowe z ptasim mleczkiem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Wspaniale komponuje się z aromatyczną kawą i czekoladą.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    3 jajka
    5 łyżek mąki
    4 łyżek cukru
    Pół łyżeczki proszku do pieczenia
    1,5 szklanki poziomek
    Opakowanie galaretki truskawkowej lub poziomkowej
    Krem czekoladowy
    Garść kostek ptasiego mleczka

Ciasto poziomkowe z ptasim mleczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka miksuj z cukrem. Dodaj przesianą mąkę oraz proszek. Wymieszaj
    całość delikatnie i dokładnie. Przełóż do podłużnej formy
    półokrągłej(cwibakowej) o wymiarach około 10 na 25 cm. Piecz około
    15 minut w temperaturze 170 stopni.
  • 2. Galaretkę rozpuść w połowie szklanki wrzątku. Kiedy zacznie
    tężeć dodaj zmikowane (najlepiej zblendowne) poziomki.
  • 3. Biszkopt posmaruj warstwą kremu czekoladowego, na środek połóż
    rząd ptasiego mleczka, a następnie wyłóż tężejącą masę
    poziomkową. Schłodź w lodówce. Po stężenie wyjmij ciasto z formy tak
    by półokrągła część była na wierzchu. Możesz udekorować lukrem
    lub polewą czekoladową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy