Ciasto podwójnie czekoladowe z ciasteczkami rido - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto czekoladowe:
W garnuszku roztopić masło, dodać posiekaną czekoladę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Odstawić do lekkiego przestudzenia.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.Następnie ubić mikserem jajka z cukrem i cukrem waniliowym na gęstą, jasną i puszystą pianę. Wlewać strużką czekoladę z masłem, cały czas miksując. Dodać mąkę i delikatnie wymieszać szpatułką.Gotowe ciasto przelać do okrągłej formy o średnicy 20-25cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 175ºC przez około 25 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.
2.Ciasto jasne:
W garnuszku roztopić masło, dodać posiekaną czekoladę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia następnie ubić mikserem jajka z cukrem i cukrem waniliowym na gęstą, jasną i puszystą pianę. Wlewać strużką czekoladę z masłem, cały czas miksując. Dodać mąkę i delikatnie wymieszać szpatułką.
Następnie gotowe ciasto przelać do okrągłej formy o średnicy 20-25cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 175ºC przez około 25 minut, lub do suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.
3.Krem:
W garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać cukier, kawę i wymieszać. Następnie dodać posiekaną czekoladę, odstawić do jej roztopienia, co pewien czas mieszając. Wystudzić i schłodzić w lodówce przez 12 godzin ( a najlepiej całą noc).
Przed samym przełożeniem tortu ubić krem do otrzymania gęstego kremu, uważając, by go nie 'przebić' (zważyłby się natychmiast).
4.Krem maślany (na obłożenie tortu);
Czekoladę rozpuścić na parze i wystudzić.Margarynę utrzeć na puch z cukrem po czym dodawać partiami wystudzoną czekoladę i miksować
5.Wykonanie:
Na paterze ułożyć ciemny blat, posmarować kremem czekoladowym.Przykryć jasnym blatem. Wierzch i boki grubo posmarować kremem maślanym.Ozdobić ciasteczkami Rido przyklejając je do kremu jeden obok drugiego.Następnie schłodzić w lodówce.
Komentarze