Ciasto podwójnie czekoladowe z ciasteczkami Rido

4.5 (187 ocen)

Ciasto to jest dla wielbicieli słodkości, jest bardzo czekoladowe i pyszne :)

Składniki:

  • Ciasto czekoladowe ciemne:
    -50 g gorzkiej czekolady
    -50 g masła
    -50 g cukru kryształu
    -2 duże jajka, w temperaturze pokojowej
    -50 g mąki pszennej
    -1 łyżka cukru waniliowego
    -1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
    Ciasto czekoladowe jasne:
    -50 g białej czekolady
    -50 g masła
    -50 g cukru kryształu
    -2 duże jajka, w temperaturze pokojowej
    -50 g mąki pszennej
    -1 łyżka cukru waniliowego
    -1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
    Krem:
    - 500 ml śmietany kremówki 36%
    -1 łyżka kawy zbożowej
    -350 g mlecznej czekolady, posiekanej
    -2 łyżki cukru pudru
    Dodatkowo:
    -350g(jedno opakowanie) ciasteczek Rido
    Krem do obłożenia tortu:
    -100 g czekolady gorzkiej
    -125 g margaryny
    -3-4 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Ciasto podwójnie czekoladowe z ciasteczkami rido - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto czekoladowe:
    W garnuszku roztopić masło, dodać posiekaną czekoladę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Odstawić do lekkiego przestudzenia.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.Następnie ubić mikserem jajka z cukrem i cukrem waniliowym na gęstą, jasną i puszystą pianę. Wlewać strużką czekoladę z masłem, cały czas miksując. Dodać mąkę i delikatnie wymieszać szpatułką.Gotowe ciasto przelać do okrągłej formy o średnicy 20-25cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 175ºC przez około 25 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.
  • 2. Ciasto jasne:
    W garnuszku roztopić masło, dodać posiekaną czekoladę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia następnie ubić mikserem jajka z cukrem i cukrem waniliowym na gęstą, jasną i puszystą pianę. Wlewać strużką czekoladę z masłem, cały czas miksując. Dodać mąkę i delikatnie wymieszać szpatułką.
    Następnie gotowe ciasto przelać do okrągłej formy o średnicy 20-25cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 175ºC przez około 25 minut, lub do suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.
  • 3. Krem:
    W garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać cukier, kawę i wymieszać. Następnie dodać posiekaną czekoladę, odstawić do jej roztopienia, co pewien czas mieszając. Wystudzić i schłodzić w lodówce przez 12 godzin ( a najlepiej całą noc).
    Przed samym przełożeniem tortu ubić krem do otrzymania gęstego kremu, uważając, by go nie 'przebić' (zważyłby się natychmiast).
  • 4. Krem maślany (na obłożenie tortu);
    Czekoladę rozpuścić na parze i wystudzić.Margarynę utrzeć na puch z cukrem po czym dodawać partiami wystudzoną czekoladę i miksować
  • 5. Wykonanie:
    Na paterze ułożyć ciemny blat, posmarować kremem czekoladowym.Przykryć jasnym blatem. Wierzch i boki grubo posmarować kremem maślanym.Ozdobić ciasteczkami Rido przyklejając je do kremu jeden obok drugiego.Następnie schłodzić w lodówce.

Porady

Ciasteczka Rido kupiłam w biedronce :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Czekolada mleczna Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować