Kiedyś w cukierni kupiłam ciasto, którego później nigdzie już nie mogłam znaleźć. Ciągle chodził za mną ten smak, dlatego postanowiłam sama zrobić to ciasto. Może nie jest idealne ale jest przepyszne i kusi.
1.Biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec dodawać stopniowo cukier. Następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Zmiksować. Dodać ocet. Wymieszać. Wylać na tortownicę o średnicy 24 cm., wyłożona pergaminem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 25-30 min. Wyciągnąć do ostygnięcia następnie przekroić na 2 blaty.
2.Masa czekoladowa- mus:
Czekoladę, masło, wodę rozpuścić w kąpieli wodnej. . Mieszać aż powstanie lśniąca i gładka masa. Odstawić do ostygnięcia. Do masy czekoladowej dodać żółtka i wymieszać rózgą kuchenną.
Potem ubić białka na sztywną pianę dodając stopniowo cukier puder.
Połowę piany z białek dodać do masy czekoladowe i delikatnie, ale dokładnie wymieszać szpatułką.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Dodać do masy czekoladowej. Delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Następnie dodać pozostałą pianę z białek i wszystko razem wymieszać.
Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie, odstawić do napęcznienia. Następnie lekko podgrzać do rozpuszczenia. Dodać do musu. Wymieszać.
3.Poncz:
Kawę, rum, cukier wymieszać w przegotowanej zimnej wodzie.
Dolni blat nasączyć ponczem.
Wyłożyć cały mus. Następnie przykryć drugim blatem czekoladowym, nasączonym ponczem.
Śmietanę kremówkę ubić z fixem. Wyłożyć na ciasto. Posypać grubo kakao.
Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin
Komentarze