Ciasto pomarańczowe z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło kroimy w drobne kawałki. Dodajemy żółtka,śmietanę, szklankę cukru i przesianą mąkę tortową. Zagniatamy i odkładamy na 1,5 h do lodówki.
Schłodzone ciasto wałkujemy i układamy na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia). Pieczemy ok 25 min w nagrzanym piekarniku do 180 stopni .
2.Skórkę pomarańczy ścieramy na tarce( bez białej gorzkiej części).
Owoce kroimy na kawałki i blendujemy na gładką masę. Dodajemy pół szklanki cukru i doprowadzamy do wrzenia. 3 łyżki mąki ziemniaczanej rozpuszczamy w połowie szklanki wody i dodajemy do gotującego musu.
3.Żurawinę okrapiamy aromatem migdałowym i układamy na wystudzonym cieście .
Gotowy mus pomarańczowy rozkładamy na całość .
Pozostawiamy do wystudzenia. Czekoladę rozpuszczamy i polewamy nią ciasto.
Komentarze