Ciasto popapraniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sposób przyrządzenia ciasta:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z cukrem. Dodać żółtka i wymieszać łyżką. Do masy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, na koniec dodać olej, powoli mieszając. Ciasto podzielić na trzy części. Do pierwszej dodać kakao, do drugiej wiórki kokosowe a do trzeciej mak. Ciasto wylać na przemian na blachę. Biszkopt piec w temperaturze 180° przez około 35 minut.
2.Sposób przyrządzenia masy:
Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu. Ostudzony już budyń utrzeć z cukrem pudrem i masłem.
Upieczone już i ostudzone ciasto podzielić na pół i skropić alkoholem. Na spód wyłożyć ¾ masy i przykryć drugą połową ciasta. Resztę masy należy rozsmarować na wierzchu ciasta. Na gotowe już ciasto nałożyć dżem, posiekane orzechy, rodzynki (jak kto woli) polać polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi. Wstawić na kilka godzin do lodówki.
Komentarze