Ciasto Popapraniec

4.5 (183 ocen)

  • 3 godz.

Przepis dostałam od mamy. Ciasto gości u mnie na stole bardzo często.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    •5 jajek
    •1 szklanka mąki
    •1 szklanka cukru
    •¼ szklanki oleju
    •1 łyżeczka proszku do pieczenia
    •½ szklanka wiórków kokosowych
    •½ szklanki maku (suchy)
    •1 łyżka kakao

    Składniki na masę:
    •½ litra mleka
    •2 opakowania budyniu śmietankowego
    •1 kostka masła
    •½ szklanki cukru pudru
    •polewa czekoladowa
    Pozostałe składniki:
    •½ szklanki wódki
    •dżem z czarnej porzeczki
    •rodzynki
    •wiórki kokosowe
    •orzechy
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ciasto popapraniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób przyrządzenia ciasta:
    Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z cukrem. Dodać żółtka i wymieszać łyżką. Do masy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, na koniec dodać olej, powoli mieszając. Ciasto podzielić na trzy części. Do pierwszej dodać kakao, do drugiej wiórki kokosowe a do trzeciej mak. Ciasto wylać na przemian na blachę. Biszkopt piec w temperaturze 180° przez około 35 minut.
  • 2. Sposób przyrządzenia masy:
    Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu. Ostudzony już budyń utrzeć z cukrem pudrem i masłem.
    Upieczone już i ostudzone ciasto podzielić na pół i skropić alkoholem. Na spód wyłożyć ¾ masy i przykryć drugą połową ciasta. Resztę masy należy rozsmarować na wierzchu ciasta. Na gotowe już ciasto nałożyć dżem, posiekane orzechy, rodzynki (jak kto woli) polać polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi. Wstawić na kilka godzin do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować