Ciasto na bazie białek i maku połączone z kremem budyniowo- kokosowym i brzoskwiniami w galaretce,pyszne połączenie trudno zaprzestać na jednym kawałku.
2 godz.
Składniki:
na biszkopt makowy:
5 białek
1/2 szklanki suchego maku
75 g margaryny
1/2 szklanki cukru kryształu
1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
na krem budyniowo- kokosowy:
5 żółtek
100 g cukru
budyń śmietankowy
500 ml mleka
2,5 łyżki mąki pszennej
cukier waniliowy
250 g masła
200 g kokosu
dodatkowo:
puszka brzoskwiń w syropie(860g)
2 galaretki brzoskwiniowe
250 ml wrzątku
posiekane migdały
Ciasto piegusek kokosowo-brzoskwiniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę roztopić i wystudzić,białka ubić na sztywno z cukrem,dodać roztopiona margarynę i zmiksować,następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,suchy mak i delikatnie wymieszać.
Blaszkę 24/24 wyłożyć papierem do pieczenia,wylać ciasto,piec 30 minut w temperaturze stopni C,po upieczeniu wystudzić,przekroić na dwa placki.
2.1,5 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym,w pozostałym mleku rozpuścić budyń,mąkę i żółtka,następnie mieszankę wlać na gotujące się mleko i energicznie mieszać do zgęstnienia,odstawić do całkowitego wystudzenia.
Masło zmiksować na jasną puszystą masę,następnie do zmiksowanego masła dodawać stopniowo ostudzony budyń oraz kokos cały czas miksując.
3.Galaretki rozpuścić w 250 ml wrzącej wody,i wymieszać z syropem z brzoskwiń i pokrojonymi w kostkę brzoskwiniami,odstawić do lekkiego stężenia.
Komentarze