1.Formę babkową lub o wymiarach 22/30 cm natłuścić i oprószyć bułką tartą. Piekarnik rozgrzać do 180 st ( góra dół)
Połączyć mąkę, budynie, proszek do pieczenia.
Żółtka ucierać z cukrem na puszystą masę, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Nie przerywając ucierania stopniowo dodawać śmietanę. Następnie zmniejszyć obroty miksera do minimum i stopniowo po ściankach naczynia dodawać mąkę z budyniami i proszkiem.
Na koniec dodać ubitą pianę z 5 białek ze szczyptą soli. Delikatnie, ale dokładnie połączyć. Ja na początku dodaję trochę białek, aby rozluznić masę i wtedy dodaję resztę białek. Ciasto przelać do przygotowanej formy i wstawić do piekarnika na około 35-40 minut, do tzw suchego patyczka.
Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem.
Uwagi:
Tym razem miałam budynie o gramaturze 60 gram i z dodatkiem cukru. Dlatego zmniejszyłam ilość cukru do 4 płaskich łyżek. Ilość mąki pozostała bez zmian.
Komentarze