Ciasto Walentynkowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Za niedługo Walentynki więc myślę że można upiec coś dla swojego Walentego.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto wewnętrzne:

    150 g masła

    3/4 szklanki cukru

    30 g domowego cukru waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

    5 średnich jajek (lub 4 duże)

    1 i 1/2 szklanka mąki pszennej (u mnie tortowa)

    1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    3 łyżki mleka 3,2%

    odrobina różowego lub czerwonego barwnika


    Ciasto zewnętrzne czekoladowe:

    200 g gorzkiej czekolady

    180 g miękkiego masła

    1 i 2/3 szklanki mąki pszennej

    2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia

    ¾ szklanki cukru

    1,5 cukru waniliowego

    3 duże jajka

    150 ml mleka lub słodkiej śmietanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto walentynkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto różowe:

    Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, na puszystą, białą masę.
    Dalej ucierając dodawać kolejno żółtka, mleko i barwnik, zmiksować. Przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zmiksować.

    Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem.
    Keksówkę o wym. 24 x 12 cm natłuścić, wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy przełożyć ciasto.
    Piec około 45-50 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do temperatury 165-170°C (termoobieg).

    Upieczone ciasto studzić na kratce. Przestudzone pokroić na plastry grubości 3 cm, w każdym wyciąć za pomocą wykrawaczki lub ręcznie serce.

    Ciasto czekoladowe:

    Czekoladę połamać na drobne kawałki, razem z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej.
    Mąkę przesiać do miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać jajka i mleko, dokładnie zmiksować. Dodać lekko przestudzoną masę czekoladowo-maślaną i ekstrakt waniliowy, ponownie zmiksować, aż masa będzie gładka i jednolita.

    Keksówkę o wymiarach 24 x 12 cm wyłożyć papierem do pieczenia, w środku ułożyć wzdłuż keksówki rząd serduszek.Nakładamy ciasto czekoladowe, tak by podtrzymywało ze wszystkich stron serca, a gdy już stabilnie stoją, wykładamy równomiernie resztę ciasta. Piec około 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 160°C.

    Upieczone ciasto studzić na kratce, można polać lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować