Ciasto walentynkowe z pianką z czarnej porzeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem, dodać żółtka. Do ubitej masy jajecznej dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać, na końcu dodać olej. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną pergaminem o wym. 24x40 cm i piec w temp. 160 stopni ok. 40 minut. Biszkopt po ostudzeniu nasączyć.
2.Pianka porzeczkowa:
Śmietankę ubić, dodać serki waniliowe oraz mus porzeczkowy. Żelatynę namoczyć w 1/2 szklance wody, podgrzać do rozpuszczenia i ciepłą połączyć z masą. Piankę wyłożyć na biszkopt.
3.Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody i tężejącą wylać na piankę. Schłodzić. Udekorować serduszkami.
Porady
Można użyć mniejszej blaszki, wtedy ciasto będzie wyższe.
Komentarze