Ciasto walentynkowe z pianką z czarnej porzeczki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 50 min

Ciasto o lekko kwaskowatym smaku czarnej porzeczki, idealne dla bliskiej osoby, nie tylko na Walentynki.

  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    5 łyżek cukru
    5 łyżek mąki krupczatki
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka oleju

    Pianka porzeczkowa:
    1/2 l śmietanki 30 %
    2 serki waniliowe po 150 g
    5 łyżeczek żelatyny
    4 łyżki musu z czarnej porzeczki

    Ponadto:
    2 galaretki wiśniowe

    Poncz:
    1/2 szklanki wody
    1 łyżka cukru wanilinowego
    ew. łyżka alkoholu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto walentynkowe z pianką z czarnej porzeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem, dodać żółtka. Do ubitej masy jajecznej dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać, na końcu dodać olej. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną pergaminem o wym. 24x40 cm i piec w temp. 160 stopni ok. 40 minut. Biszkopt po ostudzeniu nasączyć.
  • 2. Pianka porzeczkowa:
    Śmietankę ubić, dodać serki waniliowe oraz mus porzeczkowy. Żelatynę namoczyć w 1/2 szklance wody, podgrzać do rozpuszczenia i ciepłą połączyć z masą. Piankę wyłożyć na biszkopt.
  • 3. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody i tężejącą wylać na piankę. Schłodzić. Udekorować serduszkami.

Porady

Można użyć mniejszej blaszki, wtedy ciasto będzie wyższe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka Sery Żelatyna Śmietanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować