Ciasto Tortowe "Zielone Jabłuszko"

5 (198 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Coś pysznego... ;))

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Spód Serowy:
    1 kg zmielonego sera
    1 budyń waniliowy
    8 jajek
    125 g roztopionego masła
    1 c. waniliowy
    1 szklanka cukru

    Masa Adwokatowa:
    2 i 1/2 szklanki mleka
    4 żółtka
    2 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 c. waniliowy
    1 szklanka cukru
    40 dag masła
    1 mała butelka adwokata

    Jabłka:
    3 galaretki agrestowe
    1 słoik litrowy jabłek prażonych
    1 szklanka wody lub syropu np. z brzoskwiń

    Pianka:
    800 ml kremówki
    4 łyżki cukru pudru
    1 op. żelatyny
Wystaw ocenę:

5 (198 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Torty Desery

Ciasto tortowe "zielone jabłuszko" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód Serowy: Jajka oddzielamy żółtka od białek, mikserem ubijamy żółtka z cukrem na białą puszystą masę, ciągle miksując stopniowo dodajemy ser, masło, budyń i cukier waniliowy. Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie drewnianą łyżką mieszamy z masą serową. Blachę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Sernik przekładamy do przygotowanej blachy. Piec w 160 stopniach przez ok 1 godzinę.

    Masa Adwokatowa: W 1/2 szklanki mleka roztrzepujemy żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną. 2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem i dodajemy rozpuszczone żółtka. Gotujemy budyń. Masło ucieramy i stopniowo dodajemy przestudzony budyń a na końcu adwokat.

    Jabłka:Galaretki rozpuścić w 1 szklance wody, wlać do jabłek, ostudzić i wyłożyć na krem adwokatowy.

    Pianka: Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy w 150 ml wrzątku. Gdy zacznie tężeć wlewamy do ubitej śmietanki.

    Złożenie:
    placek serowy
    masa adwokatowa
    jabłka
    pianka
    wierzch obsypać kokosem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować