Ciasto tortowe "zielone jabłuszko" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód Serowy: Jajka oddzielamy żółtka od białek, mikserem ubijamy żółtka z cukrem na białą puszystą masę, ciągle miksując stopniowo dodajemy ser, masło, budyń i cukier waniliowy. Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie drewnianą łyżką mieszamy z masą serową. Blachę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Sernik przekładamy do przygotowanej blachy. Piec w 160 stopniach przez ok 1 godzinę.
Masa Adwokatowa: W 1/2 szklanki mleka roztrzepujemy żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną. 2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem i dodajemy rozpuszczone żółtka. Gotujemy budyń. Masło ucieramy i stopniowo dodajemy przestudzony budyń a na końcu adwokat.
Jabłka:Galaretki rozpuścić w 1 szklance wody, wlać do jabłek, ostudzić i wyłożyć na krem adwokatowy.
Pianka: Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy w 150 ml wrzątku. Gdy zacznie tężeć wlewamy do ubitej śmietanki.
Złożenie:
placek serowy
masa adwokatowa
jabłka
pianka
wierzch obsypać kokosem
Komentarze