Ciasto truflowo-wiśniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić z cukrem na sztywno.
Dodawać po jednym żółtku.
Potem dodawać porcjami mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
Formę o wymiarach 29 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyłożyć do niej ciasto i piec biszkopt w 160 stopniach przez 40 minut.
Biszkopt wystudzić i przekroić na dwa placki.
2.2/3 mleka zagotować a w pozostałym wymieszać budynie ( jeśli ktoś lubi bardzo słodkie ciasta może dodać jeszcze cukru ).
Gdy mleko się zagotuje wlać budyń i gotować do zgęstnienia tak aby nie było grudek.
Potem zakryć budyń w garnku folia spożywczą tak aby folia przylegała do budyniu.
Budyń wystudzić a potem miękkie masło utrzeć i nadal ucierając dodawać porcjami budyń i wymieszać na gładką masę.
Czekoladę rozdrobnić w rozdrabniaczu, dodać ją do masy i wymieszać.
3.W kąpieli wodnej rozpuścić obie czekolady, dodać po jednej łyżce mleka i mieszać do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
4.Pierwszy placek umieścić w blaszce ale razem z papierem do pieczenia ( to ułatwi wyjęcie ciasta z blaszki ).
Nasączyć go wodą z sokiem z cytryny i rozsmarować jeden dżem.
Drugi placek położyć przecięciem do góry, też go nasączyć i rozsmarować drugi dżem.
Na placek w blaszce wyłożyć połowę masy, rozłożyć ciastka, wyłożyć drugą część masy i przykryć drugim plackiem ale już dżemem do dołu.
Na koniec ciasto polać polewą i posypać czekoladową posypką.
Ciasto schłodzić.
Komentarze