Ciasto trójsmak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto cytrynowe: Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami. Mąkę przesiewamy przez sito, łączymy z proszkiem do pieczenia i dodajemy wraz ze śmietaną do ciasta. Na koniec dodajemy otartą skórkę z cytryny, delikatnie mieszamy i wlewamy ciasto do formy.
Ciasto czekoladowe: jajka ubijamy z cukrem pudrem, mąkę przesiewamy przez sito, łączymy z kakao i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy. Wlewamy na ciasto cytrynowe.
Ciasto białe: białka ubijamy z cukrem. Dodajemy roztopioną margarynę, przesiana mąkę wymieszaną ze skrobią ziemniaczana i delikatnie mieszamy. Wlewamy na ciemne ciasto.
Wstawiamy do lekko nagrzanego piekarnika i pieczemy około 50 minut w temp. 180 stopni.
Lukier: jedno białko łączymy z sokiem z cytryny i dajemy tyle cukru pudru, by lukier nie był za rzadki. Połowę lukru wlewamy na ostudzone ciasto, a do drugiej połowy dodajemy trochę gorzkiego kakao. Ciemny lukier wylewamy na biały i widelcem robimy wzorek.
Ciasto wstawiamy w chłodne miejsce.
Komentarze