ciasto Trójsmak

4.5 (149 ocen)

Przepis od babci, a potem mamy, trochę zmieniony przeze mnie.

Składniki:

  • Składniki:
    Ciasto cytrynowe:
    • 9 dkg margaryny
    • 18 dkg mąki
    • 15 dkg cukru pudru
    • 5 żółtek
    • 3 łyżki gęstej śmietany
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • Otarta skórka z cytryny

    Ciasto czekoladowe:
    • 4 jajka
    • 12 dkg mąki
    • 12 dkg cukru pudru
    • 2 łyżki ciemnego gorzkiego kakao

    Ciasto białe:
    • 5 białek
    • 15 dkg cukru pudru
    • 6 dkg mąki
    • 9 dkg roztopionej margaryny
    • 5 dkg skrobi ziemniaczanej

    Lukier:
    • sok z jednej cytryny
    • 1 białko
    • cukier puder
    • trochę gorzkiego kakao

Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto trójsmak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto cytrynowe: Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami. Mąkę przesiewamy przez sito, łączymy z proszkiem do pieczenia i dodajemy wraz ze śmietaną do ciasta. Na koniec dodajemy otartą skórkę z cytryny, delikatnie mieszamy i wlewamy ciasto do formy.
    Ciasto czekoladowe: jajka ubijamy z cukrem pudrem, mąkę przesiewamy przez sito, łączymy z kakao i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy. Wlewamy na ciasto cytrynowe.
    Ciasto białe: białka ubijamy z cukrem. Dodajemy roztopioną margarynę, przesiana mąkę wymieszaną ze skrobią ziemniaczana i delikatnie mieszamy. Wlewamy na ciemne ciasto.
    Wstawiamy do lekko nagrzanego piekarnika i pieczemy około 50 minut w temp. 180 stopni.

    Lukier: jedno białko łączymy z sokiem z cytryny i dajemy tyle cukru pudru, by lukier nie był za rzadki. Połowę lukru wlewamy na ostudzone ciasto, a do drugiej połowy dodajemy trochę gorzkiego kakao. Ciemny lukier wylewamy na biały i widelcem robimy wzorek.
    Ciasto wstawiamy w chłodne miejsce.

Porady

przepis na mniejszą blaszkę

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

3.84 (629 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasto Euforia

To może cię zainteresować