Ciasto ucierane z gruszkami i budyniem

4.5 (193 ocen)

  • 25 min

Puszyste, lekko wilgotne ciasto ze słodką gruszką oraz budyniem, po prostu pyszota i kolorowe.

  • 25 min

Składniki:

  • Składniki:
    Blacha – 28x24 cm
    5 jajek
    2 szklanki mąki tortowej
    ½ szklanki mąki ziemniaczanej
    1 szklanka cukru pudru
    1 kostka masła
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 budyń czekoladowy + ½ l mleka + 2 łyżki cukru
    1 słoik l gruszek w syropie lub 5 świeżych średnich gruszek
    Tłuszcz do formy + cukier puder do posypania ciasta
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto ucierane z gruszkami i budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: żółtka utrzeć z połową cukru pudru na puszystą masę, następnie porcjami dodawać masło i całość ucierać do białości. Mąki i proszek do pieczenia wymieszać. Białka ubić z pozostałym cukrem na sztywno. Do utartej masy porcjami dodawać mąki z proszkiem i ubite białka, delikatnie mieszać. Gruszki osączyć z syropu. Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu. Formę do ciasta natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia, wylać pół ciasta, wyłożyć osączone gruszki, wylać gorący budyń oraz pozostałe ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 1 godz. w temp. 175 stopni do suchego patyczka. Przestudzone posypać grubo cukrem pudrem.

Porady

1.do ciasta można dodać zamiast gruszek jabłka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować