Ciasto ucierane z jabłkami i śliwkami

4.49 (192 ocen)

  • 60 min

Przepis mam od mojej teściowej, pyszny placuszek, mniam.

  • 60 min

Składniki:

  • 4 jajka
    125g margaryny
    4 łyżki mleka
    ¾ szkl cukru
    2 szkl mąki
    1 łyżeczka proszku
    Jabłka, śliwki
    5 łyżek cukru + 1 łyżeczka cynamonu do posypania ciasta
    Można dodać kilka kropel dowolnego aromatu lub cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

4.49 (192 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto ucierane z jabłkami i śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać i pokroić w grubsze plasterki. Śliwki przekroić na pół, usunąć pestki. Margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem na puszystą masę, dolewając po łyżce mleka. Dodać przesianą mąkę z proszkiem, zmiksować. Na koniec delikatnie łyżką połączyć z ubitymi na sztywno białkami. Przełożyć do blaszki posmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Na wierzchu ułożyć owoce, posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka lub do zrumienienia ciasta.
  • 2. Blaszka o wymiarach 25x35 cm

Porady

Owoce mogą być dowolne sezonowe bądź mrożone.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować