Ciasto z twarogiem i morelami

4.5 (149 ocen)

Przepis na pyszne ciasto w sezonie - z morelami, poza sezonem idealnie się sprawdzi z owocami mrożonymi.

Składniki:

  • 120 g masła (zimnego)
    250 g mąki
    1 jajko
    2 łyżki cukru
    szczypta soli
    3-4 łyżki wody

    Nadzienie:

    400 g twarogu (najlepiej domowego)
    2 jajka
    pół szklanki cukru
    1 opakowanie budyniu śmietankowego
    morele + pistacje wg smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto z twarogiem i morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiej do miski. Dodaj sól i utrzyj zimne masło na tartce. Wymieszaj szybko rękoma. Dodaj jajko i zimnej wody. Zamieść ciasto. Ciasto trzeba mieszać bardzo szybko. Gotowe ciasto zawiń w folię i włóż na 30 minut do lodówki. Następnie deskę posyp mąką, rozwałkuj ciasto i wyłóż do foremki 20-21 cm. Wyłóż dno i boki foremki.
  • 2. Przygotuj nadzienie: do głębokiej miski dodaj ser, budyń i jajka. Zmisksuj blenderem. Wyłóż serową masę na ciasto do foremki.
  • 3. Podziel morele na pół i wyłóż na nadzienie. Na koniec posyp pistacjami. Piecz 40 minut w temp. 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pistacje

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować