Pyszne wilgotne ciasto z delikatnym kremem mascarpone. W smaku bardzo przypomina murzynka.
1 godz. 20 min
Składniki:
Składniki na ciasto:
115 g masła
1/2 szklanki oleju
200 g cukru
1 łyżeczka sody
1/2 łyzeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 jajka
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
300 g mąki
60 g kakao
2 szkalnki startej cukinii ( ilość przed odcisnięciem soku)
po 50 g posiekanej czekolady gorzkiej i mlecznej
Masa mascarpone:
250 g serka mascarpone
100 g masła
2 łyzki cukru pudru
1 tabliczka czekolady
Ciasto z cukinia i mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto:
Masło utrzec na puch, ucierając dodawac olej, Dodać cukier, sodę, proszek i sół. Ucierac. Wbić pojedyńczo jajka. Dodawć mąkę na zmianę z jogurtem po łyżce.
Miksujac dodać kakao. Dodac odcisnięta cukinie i posiekaną czekoladę, wymieszać łyżką. Przelać do foremki i piec około 45 minut w 160-170*C.
2.Mascarpone utrzec z cukrem pudrem i masłem na puchową masę. Wyłożćyć na ostudzone ciasto. Czekolade roz[uścić, polać po wierzchu ciasta.
Porady
mascarpone nie ucierać za długo, bo masa się zwarzy
Komentarze