ciasto z cukinia i mascarpone

4.5 (153 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pyszne wilgotne ciasto z delikatnym kremem mascarpone. W smaku bardzo przypomina murzynka.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    115 g masła
    1/2 szklanki oleju
    200 g cukru
    1 łyżeczka sody
    1/2 łyzeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    2 jajka
    1/2 szklanki jogurtu naturalnego
    300 g mąki
    60 g kakao
    2 szkalnki startej cukinii ( ilość przed odcisnięciem soku)
    po 50 g posiekanej czekolady gorzkiej i mlecznej

    Masa mascarpone:
    250 g serka mascarpone
    100 g masła
    2 łyzki cukru pudru
    1 tabliczka czekolady

Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z cukinia i mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto:
    Masło utrzec na puch, ucierając dodawac olej, Dodać cukier, sodę, proszek i sół. Ucierac. Wbić pojedyńczo jajka. Dodawć mąkę na zmianę z jogurtem po łyżce.
    Miksujac dodać kakao. Dodac odcisnięta cukinie i posiekaną czekoladę, wymieszać łyżką. Przelać do foremki i piec około 45 minut w 160-170*C.
  • 2. Mascarpone utrzec z cukrem pudrem i masłem na puchową masę. Wyłożćyć na ostudzone ciasto. Czekolade roz[uścić, polać po wierzchu ciasta.

Porady

mascarpone nie ucierać za długo, bo masa się zwarzy

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować