Trzeba wykorzystać zapasy ze spiżarni , bo za chwilę trzeba będzie robić nowe .Kompot z gruszek , słodkich i pachnących goździkami, świetnie nadaje się do ciasta.
Ciasto z gruszkami z kompotu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka utrzeć z cukrem . Ucierając dodać olej i wymieszane z proszkiem do pieczenia mąki.
Wylać ciasto do wysmarowanej masłem formy i ułożyć na wierzchu połówki gruszek osączonych z kompotu.
Pieczenie 180 stopni - 35 min.
2.Zrobić budyń na kompocie. Wylać na przestudzone ciasto.
Budyń może być gorący. Przestudzić.
3.Galaretkę rozpuścić w niewielkiej ilości wody.
Śmietanę ubić na sztywno i dodać tężejącą już galaretkę.
Śmietanę wyłożyć na ciasto.
Pozostawić w lodówce żeby stężała.
4.Galaretkę zrobić wg przepisu.
Gruszki rozdrobnić za pomocą blendera. Mus wymieszać z galaretką i wyłożyć na śmietanę.
Schłodzić .
Komentarze