Ciasto z kremem czekoladowym
Składniki:
- - ciastka maślane: 20 dekagramów
- likier (pomarańczowy albo sok pomarańczowy): 50 mililitrów
- masło: 12 dekagramów
- ser (mielony): 50 dekagramów
- czekolada (gorzka): 6 dekagramów
- mleko (skondensowane slodzone): 400 mililitrów
- Żelatyna: 5 gramów
Ciasto z kremem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
Ciastka pokruszyć, skropić likierem albo sokiem. Odstawiamy na chwilę. Następnie mieszamy z miękkim masłem. Masą wykładamy blaszkę.
-
2.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Przygotowujemy żelatynę według przepisu na opakowaniu.
-
3.
Ser ucieramy, stopniowo dodając mleko. Wlewamy czekoladę. Masę ubijamy na gładki krem.
-
4.
Dodajemy do masy żelatynę i mieszamy dokładnie. Nakładamy na formę o wymiarach 25 cmx30cm.
-
5.
Przekładamy masę na ciastka. Wygładzamy powierzchnię ciasta i wstawiamy do lodówki na około 40 minut.
Komentarze