Biszkopt z budyniem gotowanym na soku bananowym, dodatkowo do kremu włożone są banany, a na wierzchu słodki karmel i cytrynowa śmietanka! Polecam ciasto w szczególności dla wielbicieli bananów i karmelu!
Ciasto z kremem bananowo – karmelowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubić na sztywno następnie dodawać partiami cukier oraz cukier waniliowy. Zmniejszyć obroty miksera, do ubitej masy dodawać po jednym żółtku, następnie cały czas ubijając, dodawać po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do rozpuszczenia się cukru. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszane mąki z proszkiem, kakao i kawą - wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w temp. 180stopni przez ok. 30 min. Zimny przekroić na 2 części.
2.Masa budyniowo - bananowa: W szklance mleka rozmieszać obie mąki. Nektar zagotować. Gdy zawrze wlać rozrobione w mleku mąki, ugotować budyń. Zimny utrzeć z masłem na puszystą masę
3.Masa śmietanowa: Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzątku. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem, pod koniec miksując na wolniejszych obrotach dodać chłodną galaretkę. Krótko zmiksować.
4.Przełożenie:
Na pierwszą część biszkoptu wyłożyć połowę kremu bananowego, ułożyć dość gęsto pokrojone banany, na nich delikatnie rozsmarować pozostały krem. Przykryć drugim biszkoptem delikatnie go dociskając. Wierzch posmarować kajmakiem i kremem śmietanowym. Ciasto udekorować kokosem lub pokruszonymi bezami.
Komentarze