Ciasto z kremem do karpatki i herbatnikami

4.44 (189 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Mój mąż i syn przepadają za słodyczami, dlatego w wolnych chwilach piekę im pyszności.

Składniki:

  • ● duże op. herbatników
    ● krem do karpatki (do gotowania)
    ● puszka mleka skondensowanego słodzonego
    ● 500 ml mleka
    ● 20 dag masła
    ● 500 ml śmietanki 30-proc.
    ● 2 śnieżki
    ● 2 śmietan-fiksy
    Do dekoracji:
    ● czekolada (ewentualnie 2 łyżki wiórków kokosowych lub kakao)
Wystaw ocenę:

4.44 (189 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Herbaty

Ciasto z kremem do karpatki i herbatnikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko w puszce gotujemy na masę krówkową (ok. 3 godzin na małym ogniu). Odstawiamy (nie otwieramy, póki mleko jest gorące).
  • 2. Zagotowujemy 1/2 mleka. Resztę mieszamy z kremem do karpatki, aż proszek się rozpuści, i wlewamy do gotującego się mleka. Chwilę gotujemy, energicznie mieszając, by nie powstały grudki. Gdy masa zgęstnieje, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie ucieramy z miękkim masłem na jednolity krem.
  • 3. Śmietankę wlewamy do wysokiego naczynia, wsypujemy śnieżki i ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy śmietan--fiksy. Ubijamy.
  • 4. Na dno blachy (o wym. 25x35 cm) wykładamy herbatniki i smarujemy ciepłą masą krówkową. Przykrywamy herbatnikami. Następnie wykładamy krem karpatkowy, herbatniki i na wierzch bitą śmietanę. Posypujemy startą czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbatniki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_07-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.48 (170 ocen)

Zdobywca nagrody

schnikers

To może cię zainteresować