Ciasto jest wspaniałe o słodko -kwaśno -dymnym kremie. Poza tym jest bogate w błonnik bo znajduje się w nim mnóstwo suszonych śliwek, idealna na okres po świąteczny gdy mamy tych owoców w nadmiarze lub na przednówek.
Składniki:
Na blachę prostokątną;
Kruche: pół kilo mąki, kostka margaryny, 4 łyżki cukru pudru, 3 łyżki kwaśnej śmietany, 3 żółtka, 3 łyżeczki proszku do pieczenia.
Krem: 1 1/2 kg śliwek mrożonych, 250 g cukru, 2 budynie waniliowe i 2 garści śliwek suszonych w dymie
Ciasto z kremem śliwkowym z dodatkiem wędzonych śliwek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruche: mąkę wsiekać z tłuszczem, dodać śmietanę żółtka cukier i proszek. zagnieść w kulę i na godzinę do lodówki. Odciąć 1/3 ciasta na wierzch.
Krem: zimne śliwki ( rozmrożone) wymieszać z budyniami aż się proszek rozpuści. Suszone śliwki najlepiej te w dymie ugotować, dodać do śliwek mrożonych z budyniami wszystko zagotować, dodać cukier i zblenderować.
Na blachę nasmarowaną tłuszczem i obsypana bułką tartą wyłożyć 2/3 ciasta, na nią wyłożyć krem śliwkowy a na krem pozostałą część ciasta kruchego. Piec w 170 stopniach ok 50 min. Posypać cukrem pudrem
Komentarze