Ciasto z kremem wafelkowym

4.49 (192 ocen)

To ciasto jest jak straciatella - krem z serków a w nim mocno czekoladowe kawałki pysznych wafelków:). Pycha! Ciasto jest lekkie i smaczne, do tego łatwe i szybkie w przygotowaniu. Na pewno zachwyci Waszych gości:).

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    1/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki tortowej
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

    Krem wafelkowy:
    500g serka mascarpone
    300g serka waniliowego homogenizowanego
    4 łyżki cukru pudru
    6 wafelków czekoladowych w polewie czekoladowej (waga jednego koło 30g)
Wystaw ocenę:

4.49 (192 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ciasto z kremem wafelkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód blaszki (30x15 cm) wykładamy papierem do pieczenia, boki natłuszczamy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodajemy kolejno: cukier i żółtka. Przerywamy ubijanie, wsypujemy mąkę i mieszamy do połączenia składników na najniższych obrotach miksera. Ciasto przelewamy na blaszkę, pieczemy około 40 minut w temperaturze 165 stopni. Studzimy w blaszce. Przekrawamy na 2 części.
  • 2. Serek mascarpone, serek homogenizowany i cukier puder miksujemy. Dodajemy 4 pokruszone wafelki, dokładnie mieszamy.
  • 3. Tak przygotowaną masą przekładamy biszkopt. Cienko smarujemy wierzch ciasta i dekorujemy pokruszonymi wafelkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować