Ciasto z malinami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Polecam szczególnie w sezonie malin i innych tego typu owoców :)

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    - 6 jajek
    - 1 szklanka cukru
    - 1,5 szklanki mąki krupczatki
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Przełożenie:
    0,5 litra malin
    - 3 czerwone galaretki (rozpuścić galaretki w ,mniej wody niż na opakowaniu)

    Krem:
    - 3/4 kostki masła
    - 1 budyń waniliowy
    - 400 ml mleka

Ciasto z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Żółtka utrzeć z cukrem , dodać mąkę z proszkiem. Ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać z przygotowanym ciastem. Piec 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 170°C.
    Przełożenie: Galaretki rozpuścić w pomniejszonej ilości wody. Maliny oczyścić, wymieszać z tężejącą galaretką.
    Krem: Budyń ugotować w mleku, przestudzić. Zmiksować z masłem na gładką masę.
    Przestudzone ciasto przekroić na 2 części. Przełożyć tężejącą galaretką z malinami. Ciasto posmarować kremem i udekorować malinami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.46 (205 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

ciasto

4.46 (205 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

CIASTO CZEKOLADOWE z MALINAMI

viki2903 Bardzo kremowe i delikatne 2 godz.