Ciasto z masą krówkową, galaretką i brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę, powoli dodajemy cukier jednocześnie ubijając, Następnie (nadal ubijając) dodajemy żółtka.Wymieszane i przesiane mąki dodajemy do masy i delikatnie mieszamy łyżką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i piec ok.40 minut w temperaturze 180 stopni. Masę krówkową miksujemy z masłem, wylewamy na ostudzone ciasto i czekamy aż stężeje. Brzoskwinie kroimy w plasterki, syrop odlewamy do garnka, dolewamy 250ml wody, gotujemy, wsypujemy galaretki mieszamy do rozpuszczenia. Na stężałej masie układamy brzoskwinie i zalewamy je wystudzoną galaretką. Odstawiamy do stężenia.
Porady
Do galaretki i kremu dodałam odrobinę rozpuszczonej żelatyny.
Komentarze