Ciasto nie tylko na niedzielę. Może być na szczególne okazje. Zachwyca zarówno swoim smakiem jak i wyglądem! Wypiek jest tym bardziej godne uwagi gdyż jest inwencją twórczą i posiada niecodzienne połączenie dyni z melonem.
Ciasto z melonem i dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie
Ciasto kakaowe i orzechowe:
Margarynę ucieramy z cukrem pudrem ,dodając po 1 żółtku. Pod koniec dodajemy olej. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do ciasta mieszając na wolnych obrotach miksera. Białka ubijamy na sztywno i mieszamy z ciastem. Ciasto dzielimy na 2 równe części. Do 1 dodajemy kakao. Do 2 orzechy. Dno blachy o wym.33×22 Każde ciasto pieczemy osobno w temp.170 s C przez ok.15-20 minut
biszkopt biały:
Przygotować ciasto jasne. Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy pozostałe składniki i bardzo delikatnie mieszamy łyżką. Pieczemy w temp.170 s C przez ok.15-20 minut
Masa melona:
Melona obieramy, pozbawiamy pestek i kroimy na małe kawałki. Wrzucamy go do miski i blendujemy na jednolity mus. Puree z melona gotujemy, do gorącej masy wsypujemy galaretki zielone i bardzo dokładnie mieszamy. Masę studzimy, tężejącą wykładamy na spód orzechowy. Wstawiamy do lodówki, żeby masa całkowicie zastygła.
Masa dyniowa:
Puree z dyni gotujemy, do gorącej masy wsypujemy galaretkę pomarańczową i bardzo dokładnie mieszamy. Masę studzimy, tężejącą wykładamy na biały biszkopt. Wstawiamy do lodówki, żeby masa całkowicie zastygła.
Masa śmietanowa:
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Ubitą kremówkę przekładamy na biszkopt kakaowy i wyrównujemy.
Złożenie ciasta:
Na orzechowe upieczone i ostudzone ciasto wykładamy masę melonową, przekładamy plackiem białym i wstawiamy do lodówki aby stężało. Masę dyniową wykładamy na placek biały i przekrywamy plackiem kakaowy, smarujemy kremem śmietanowym. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
Komentarze