ciasto z orzechowo wafelkową przekładką

4.5 (150 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepyszne i urzekające ciasto z wafelkową przekładką

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 ½ szkl cukru,
    1 cukier waniliowy,
    1 margaryna,
    6 łyżek kakao,
    ¼ szkl wody.
    2 szkl mąki,
    3 żółtka (białka ubić na pianę),
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia.

    krem
    3 szklanki mleka
    3/4 szklanki cukru
    2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
    250 g masła, w temperaturze pokojowej
    100 gram czekolady deserowej

    wafelkowa przekładka
    7 białek
    15 dag cukru pudru
    szczypta soli
    20 dag orzechów włoskich (posiekane)
    10 dag kokosu
    150g dowolnych wafelków
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ciasto z orzechowo wafelkową przekładką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. cukry, margarynę, kakao, wodę zagotować. Wystudzić. Dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz jaja. Piec 40 min w 180st C.
    Wystudzony biszkopt podzielić na dwie części.
  • 2. Budynie ugotować według przepisu na opakowaniu, dodając zamiast 4 szklanek mleka - 3 szklanki. Podczas gotowania mleka wsypać cukier, wymieszać do jego rozpuszczenia. Wystudzić.
    Masło utrzeć na pulchna masę, nadal ucierając dodawać partiami wystudzony budyń. Na koniec dodać startą na tarce czekoladę.
  • 3. Białka ubić z solą i cukrem pudrem na sztywno. Dodać orzechy, kokos i pokrojone batoniki. Piec w 170*C około 30 minut na papierze.
  • 4. Biszkopt przełożyć połową masy budyniowej. Na to wyłożyć wafelkową przekładkę, a na nią ponownie krem budyniowy, który nalezy przykryć biszkoptem. Całość polać czekoladą.

Porady

Ciasto jest najlepsze następnego dnia

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kokos Orzechy Wafle

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować