Ciasto z powidłami i sernikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Z białek i szczypty soli ubijamy pianę na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier i ubijamy dalej. Dodajemy po jednym żółtku, a następnie mąkę. Gotową masę wylewamy do formy o średnicy 25 cm i pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Gdy biszkopt wystygnie, należy przekroić go na dwie części.
Powidła miksujemy i odkładamy jedną szklankę powideł. Odłożone powidła podgrzewamy i dodajemy 4 truskawkowe galaretki, dokładnie mieszamy i gdy żelatyna się rozpuści dodajemy do garnka z zimnymi powidłami. W ten sposób masa szybciej zastygnie. Powidła odstawiamy do lodówki. W tym czasie do mleka wsypujemy zawartość opakowania sernika na zimno i miksujemy aż powstanie masa.
Na jeden biszkopt wylewamy 1/2 powideł i układamy herbatniki. Następnie wykładamy masę serową i , herbatniki i ponownie powidła. Przykrywamy biszkoptem. . Ciasto wkładamy do lodówki na 2, 3 godziny.
Komentarze