Ciasto z serkiem i jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jagody wsypać do garnuszka i zagotować z sokiem. Gotować na małym ogniu, czasami mieszając przez około 3 minuty. Mąkę ziemniaczaną zmieszać z wodą, dodać do jagód, wymieszać i jeszcze chwilę pogotować do zgęstnienia. Przestudzić.
Mąkę wymieszać z cukrem, dodać masło i posiekać do uzyskania "kruszonki" . Odsypać pół szklanki, a resztę przesypać do sporej miski, dodać proszek do pieczenia, sodę, skórkę z cytryny, wymieszać. Jogurt wymieszać z ekstraktem waniliowym i jajkiem, dodać do suchych składników i zmiksować.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i umieścić w niej ciasto, wygładzić powierzchnię.
Ser ubić z cukrem, jajkiem i sokiem z cytryny na gładką masę. Rozprowadzić po powierzchni, na nim rozłożyć masę owocową.
Do odłożonej 1/2 szklanki okruszków dodać płatki migdałowe, wymieszać i posypać po powierzchni ciasta.
Piec w temperaturze 180ºC, przez 30 - 40 minut, aż powierzchnia będzie ozłocona.
Komentarze