Ciasto ze śliwkami i jogurtem greckim

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Sezon na śliwki rozpoczęty. Dlatego proponuję Wam ciasto ze śliwkami. Robi się je błyskawicznie,ale trzeba być cierpliwym, ponieważ sporo czasu „siedzi” w piecu. Zobaczycie, będziecie chcieli zjeść jeszcze ciepłe – ale uważajcie na śliwki, bo możecie poparzyć sobie język :)

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 1 szklanki mąki
    250 g margaryny
    1 szklanka cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 żółtka
    2 łyżki śmietany kwaśnej – ja dałam jogurt grecki
    Śliwki – tak, aby dwukrotnie obłożyć blaszkę
    Cynamon
    Cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto ze śliwkami i jogurtem greckim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto dokładnie łączymy.
    W razie konieczności podsypujemy mąką – ale nie wiele.
    Następnie dzielimy na 3 części.



  • 2. Owoce myjemy, dzielimy na pół i pozbawiamy pestek.
    Posypujemy lekko cynamonem.
  • 3. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i dno wyklejamy 2/3 ciasta.
    Ja piekłam w foremce 21 x 21 cm.
  • 4. Kolejno układamy przecięciem do góry śliwki – proponuję dwie warstwy.
    Na wierzch rozkładamy 1/3 ciasta.
  • 5. Pieczemy ok 50 minut w 180 stopniach w opcji – dwie grzałka górna i dolna.

Porady

Uwaga! Pilnujemy ciasta. Ustawiamy minutnik na 40 min., a następnie sprawdzamy ciasto patyczkiem. Jeśli jest wilgotne – pieczemy dalej. Jeśli już suche możesz wyciągnąć z pieca. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować