Ciasteczka maślane półksiężyce

4.98 (163 ocen)

Kruche ciasteczka to słodki dodatek do porannej kawki

Składniki:

  • Składniki:

    250g miękkiego masła

    80g cukru pudru

    1/2 opak. cukru waniliowego

    szczypta soli

    1 całe jajko

    330g mąki

    Polewa czekoladowa:

    100g czekolady deserowej

    1 łyżka planty

    Dodatkowo do przełożenia ciasteczek dżem morelowy
Wystaw ocenę:

4.98 (163 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Ciasteczka maślane półksiężyce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasteczka maślane półksiężyce 1. Wykonanie:

    Masło utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszystą masę. (Mikserem ręcznym ok. 12 min., robotem kuchennym ok. 6 minut). Dodać całe jajko i ucierać, aż masa będzie miała konsystencję kremu. Dodać mąkę i wymieszać delikatnie drewnianą łyżką. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego, założyć metalową końcówkę gwiazdki i wyciskać małe rogaliki (ok. 5 cm.)Piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni ok. 10-12 minut. Wyjąć z piekarnika, wystudzić i przełożyć dżemem morelowym, odstawić do sklejenia. Ciasteczka maczać w polewie , wyłożyć na deseczkę wyłożoną folią spożywczą i zostawić,aż czekolada zastygnie.

    Wykonanie polewy:

    Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej,dodać 1 łyżkę planty wymieszać, aż tłuszcz połączy się z czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować