Ciasteczka ryżowe

4.5 (177 ocen)

  • 40 min

Ciastka są bardzo smaczne, kruche i co ważne bezglutenowe a więc zdrowe.

  • 40 min

Składniki:

  • • 2 kleiki ryżowe - po 160 g
    • 250 masła
    • 3 jajka
    • 3/4 szklanki cukru
    • 1 cukier waniliowy
    • 3 łyżki wiórek kokosowych
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • dowolny dżem
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka Bezy

Ciasteczka ryżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Miękkie masło zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym, dodawać po jednym jajku.
    • Wymieszać masę z kleikiem ryżowym, wiórkami kokosowymi i proszkiem do pieczenia.
    • Masa będzie dość gęsta, trzeba nabierać po łyżeczce i formować kulki wielkości orzecha włoskiego, które należy układać na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
    • W każdej kulce zrobić dołek naciskając jej środek. Delikatnie popękają.
    • Upiec na jasnozłoty kolor w temp. 180 st.C przez 8-10 minut.
    • Po upieczeniu i wystudzeniu do każdego wgłebienia włożyć dowolny dżem, u nas morelowy.

Porady

Zamiast kleiku ryżowego można użyć kleiku kukurydzianego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować