Ciasteczka szachownice - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem. Mąką wysypujemy na stolnicę, dodajemy zimne masło i siekamy nożem aż do powstania grudek. Następnie dodajemy jajko, wodę i zagniatamy ciasto. Przed zagnieceniem ciasta, dzielimy je na pół i do jednej części dodajemy kakao.
2.Oba ciasta owijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkowujemy je na placek grubości 3mm i kroimy w paski (grubość wedle uznania).
3.Paski przeplatamy ze sobą na przemian jasne i ciemne tworząc kratkę.
4.Szklanką wycinamy okrągłe ciastka, układamy je na blasze, smarujemy roztopionym masłem i posypać możemy dodatkowo ich wierzch cukrem trzcinowym. Pieczemy je w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około kwadrans. Życzę smacznego ;)
Komentarze