Ciasteczka waniliowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko i mieszamy. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło i za pomocą siekacza do ciasta albo noża siekamy masło z suchymi składnikami aż powstanie "kasza". Dodajemy jajka i ekstrakt waniliowy, mieszamy i zagniatamy gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na ok. 2 godziny do lodówki.
2.Z ciasta odrywamy kawałki wielkości sporego orzecha włoskiego, formujemy kulki i układamy je w odstępach na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Każdą kulkę spłaszczamy lekko np. widelcem, odciskając przy okazji "wzorek" (w czasie pieczenia zagłębienia się wypełnią i staną się mniej widoczne). Gdyby widelec kleił się do ciasta, można go zanurzać w cukrze pudrze.
3.Blaszkę z ciasteczkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160-170 stopni i pieczemy na złoty kolor (13-15 minut). Studzimy na kratce. Ciasteczka można po ostudzeniu posypać cukrem pudrem lub udekorować roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą, ale i bez tego są smaczne.
Porady
Domowy ekstrakt waniliowy można przygotować np. według tego przepisu: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/domowy-ekstrakt-waniliowy-16.
Z podanej ilości składników otrzymałam 48 ciasteczek.
Komentarze