Ciastka owsiane to propozycja zdrowego śniadania do pracy czy szkoły. Można przygotować ciasto wieczorem, przechować w lodówce, a rano wstawić do piekarnika i zabrać jeszcze ciepłe :)
20 min
Składniki:
1,5 szkl. płatków owsianych górskich
3/4 szkl.mąki krupczatki
50 g masła
2 łyżki miodu
2 łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 duże jabłko
Ciastka owsiane z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłko myjemy, obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Na patelni rozpuszczamy masło, mieszamy z miodem, dodajemy płatki owsiane, przesmażamy, aby zmiękły, następnie dodajemy starte jabłko wraz z sokiem, który się wytworzył. Jeszcze raz mieszamy aż masa będzie jednolita i gęsta, dodajemy krupczatkę, śmietanę i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Masa powinna być gęsta. Łyżką nabieramy porcje ciasta, formujemy kulkę, spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 25-30 minut w 180 stopniach.
Komentarze