Chrupiące ciasto francuskie w połączeniu z twarożkiem i ulubionymi dodatkami to słodka przekąska, która cieszy oko, jak i podniebienie. Zrobiona raz, staje się stałym gościem w menu każdego łasucha.
Ciastka "ślimaczki" z ciasta francuskiego z twarożkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Twarożek przekładamy do miski i widelcem kruszymy go na malutkie kawałki, tak aby był w miarę sypki i łatwo połączył się później z innymi składnikami.
2.Do twarożku dodajemy kandyzowaną skórkę pomarańczy, około 3 duże łyżki.
3.Skórkę pomarańczy mieszamy z twarożkiem i przechodzimy do siekania orzechów włoskich. Sporą garść orzechów włoskich siekamy na mniejsze kawałeczki i również dodajemy do twarożku ze skórką. Mieszamy.
Dodajemy 2 łyżki cukru kryształu( mniej lub więcej jeżeli lubimy bardzo słodkie), posypujemy farsz cukrem waniliowym, wszystkie składniki łączymy ze sobą i gotowe.
4.Teraz przechodzimy do formowania „ślimaczków”. Na blaszce do pieczenia rozwijamy ciasto francuskie, pozostawiając je na papierze, w którym było owinięte.
5.Na rozłożone ciasto wykładamy i rozsmarowujemy dokładnie nasz farsz, tak aby całe ciasto zostało pokryte równomierną warstwą.
6.Zwijamy w rulon, taki jak przed rozwinięcie. Ciasto zwinięte w rulon kroimy na małe, wąskie części ostrym nożem. Każdą część kładziemy na blaszce.
7.Przed umieszczeniem blachy ze „ślimaczkami” smarujemy wierzch rozbęłtanym jajkiem i posypujemy cukrem waniliowym. Ciastka wkładamy do piekarnika na 23-30 minut nastawionego na 180 stopni.
Komentarze