Ciasto:
150 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g cukru pudru
50 g masła
1 jajko
2 łyżki syropu wiśniowego z konfitur
białko do smarowania ciasteczek
wiśnie z konfitur
Ciastka wiśniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do mąki dodać masło, posiekać nożem. Dodać proszek do pieczenia, cukier puder, jajko i syrop wiśniowy. Zagnieść gładkie ciasto o jednolitym kolorze. Wykrawać kieliszkiem kółka. Kółko posmarować białkiem, położyć wisienkę, przykryć drugim ciastkiem, lekko docisnąć dookoła. Wierzch posmarować białkiem. Piec 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Po ostudzeniu polukrować: do 1 szklanki cukru pudru dodawać stopniowo sok wiśniowy (ok. 2 łyżek) lub wodę (ok. 2 łyżek) i odrobinę czerwonego barwnika. W razie potrzeby dodawać cukru pudru lub soku.
Komentarze