Ciecierzyca z chili i podgrzybkami

0 (0 ocen)

  • 26 godz.

Rozgrzewająca dosłownie zupa z ciecierzycą i chili oraz grzybami. Dodałam do niej wiejską kiełbaskę, boczek i żeberka, bo męską cześć rodziny musi mieć wsad mięsny. Zupka pożywna, jesienna taka jak lubię. Dużo warzyw, w jednym garnku gotuje się a ja mogę pić kawę w tym czasie :-)

  • 26 godz.

Składniki:

  • 250 gram ciecierzycy
    2 marchewki
    1/3 selera
    1 por biała część
    2 ziemniaki
    20 dkg boczku wędzonego
    25 dkg żeberek
    1 kiełbaska wiejska
    5 dkg podgrzybków suszonych
    sól
    1 łyżeczka majeranku
    1 liść laurowy
    pietruszka świeża natka
    2 ząbki czosnku
    10 papryczek chili miniaturki z zalewy

Ciecierzyca z chili i podgrzybkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciecierzyca namoczona 1. Ciecierzycę płuczę, wsypuje do miski i zalewam zimną wodą i odstawiam na noc. Z grzybami robię to samo, w osobnej misce i tez odstawiam na moc
  • warzywa pokrojone 2. Na drugi dzień obieram marchewkę, seler, ziemniaki, myję i kroję w kostkę. Por też kroję. Do garnka wsypuję ciecierzycę, razem z wodą w której się moczyła. Dodaję grzyby, boczek, żeberka , liść laurowy. Gotuję do miękkości około godzinę. !5 minut przed końcem dodaję pokrojone warzywa i kiełbasę, gotuję dalej. Zupę doprawiam sola, majerankiem, dodaje papryczki chili miniaturki z zalewy. Przed podaniem posypuję pietruszką zieloną..

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy