Przepis rozpowszechniony w całej Ameryce Północnej:) Błyskawiczne danie, idealne na śniadanie, kolacje czy przyjęcie:) W czasie ich smażenia w całym domu roznosi się pyszny aromat prażonej kukurydzy:)
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
- parówki cienkie: 8 sztuk
- patyczki do szaszłyków: 8 sztuk
- mąka kukurydziana: 1 łyżka
- olej do głębokiego smażenia: 500 mililitrów
Corn dogs - parówki w cieście kukurydzianym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Parówki przekroić na dwie lub cztery części. Przełamać szpikulce na pół i nadziać na nie parówki tak, aby końce szpikulców wystawały. Oprószyć je mąką kukurydzianą.
Aby przygotować panierkę, należy przesiać mąkę pszenną, dodać kukurydzianą, proszek, paprykę, pieprz, sól, w środku zrobić zagłębienie. Stopniowo dodawać połączone jajo, olej i 1 i 1/2 szklanki wody, ubijając aby powstało gładkie ciasto.
W rondelku z grubym dnem rozgrzać olej do temp 180 stopni. Jest gotowy kiedy wrzucona kostka białego chleba zrumieni się w ciągu 15 sekund. Parówki zanurzać w panierce i kłaść na olej. Smażyć ok 1-2 minuty do zrumienienia ciasta. Osączyć z oleju na papierowym ręczniku.
Parówki doskonale smakują maczane w sosie sporządzonym z majonezu i ketchupu w proporcji 1:1.
Komentarze