Corn dogs - parówki w cieście kukurydzianym

4.5 (164 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Przepis rozpowszechniony w całej Ameryce Północnej:) Błyskawiczne danie, idealne na śniadanie, kolacje czy przyjęcie:) W czasie ich smażenia w całym domu roznosi się pyszny aromat prażonej kukurydzy:)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - parówki cienkie: 8 sztuk
    - patyczki do szaszłyków: 8 sztuk
    - mąka kukurydziana: 1 łyżka
    - olej do głębokiego smażenia: 500 mililitrów

    - mąka pszenna: 220 gramów
    - mąka kukurydziana: 35 gramów
    - proszek do pieczenia: 7 gramów
    - jajko roztrzepane: 1 sztuka
    - słodka papryka w proszku: 1 łyżeczka
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz: 1 szczypta
    - olej: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Corn dogs - parówki w cieście kukurydzianym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Corn dogs 1. Parówki przekroić na dwie lub cztery części. Przełamać szpikulce na pół i nadziać na nie parówki tak, aby końce szpikulców wystawały. Oprószyć je mąką kukurydzianą.
    Aby przygotować panierkę, należy przesiać mąkę pszenną, dodać kukurydzianą, proszek, paprykę, pieprz, sól, w środku zrobić zagłębienie. Stopniowo dodawać połączone jajo, olej i 1 i 1/2 szklanki wody, ubijając aby powstało gładkie ciasto.
    W rondelku z grubym dnem rozgrzać olej do temp 180 stopni. Jest gotowy kiedy wrzucona kostka białego chleba zrumieni się w ciągu 15 sekund. Parówki zanurzać w panierce i kłaść na olej. Smażyć ok 1-2 minuty do zrumienienia ciasta. Osączyć z oleju na papierowym ręczniku.
    Parówki doskonale smakują maczane w sosie sporządzonym z majonezu i ketchupu w proporcji 1:1.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować