Ćwiartki z kurczaka pieczone w koperku z miodem i czosnkiem

4.5 (161 ocen)

Najlepsze ćwiartki z kurczaka jakie jadłam do tej pory! Złociste, z chrupiącą skórką a mięso jest soczyste i aromatyczne z wyraźnym posmakiem miodu i koperku. Podczas pieczenia ich zapach unosi się w całym domu, co dodatkowo pobudza apetyt. Uwaga! Najlepiej smakują gdy marynują się przez całą dobę.

Składniki:

  • -4 ćwiartki z kurczaka
    -4 duże ząbki czosnku
    -1 pęczek świeżego koperku

    Marynata:
    -1 saszetka przyprawy do kurczaka (złocistej)
    -1 łyżka miodu
    -5 łyżek oleju rzepakowego
    -szczypta pieprzu
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Ćwiartki z kurczaka pieczone w koperku z miodem i czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Składniki marynaty mieszamy ze sobą. Wrzucamy oczyszczone, umyte i osuszone na papierowym ręczniku ćwiartki. Dokładnie nacieramy marynatą.
  • 2 2. Dodajemy drobno posiekany koper i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie nacieramy mięso. Miskę zakrywamy folią spożywczą i wkładamy na minimum 3 godziny do lodówki (a najlepiej całą dobę)
  • 3 3. Mięso układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Pieczemy przez 60-70 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Drób Koper Kurczak Marynata do mięs

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować