Cukinia faszerowana fasolą z makaronem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bardzo fajna potrawa na przystawkę, lub tzw. zimny stół. Samo w sobie może być daniem i ozdobą, albo możemy komponować wg siebie z innymi potrawami.

  • 60 min

Składniki:

  • - 100 g makaronu muszelki
    - 1 gruba cukinia
    - 100 g fasoli czerwonej z puszki
    - 100 ml pulpy pomidorowej
    - oliwa, bazylia, czosnek, sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Cukinia faszerowana fasolą z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gotowa cukinia 1. Z cukinii odcinamy końcówki i przecinamy na pół. Ostrym i cienkim nożem wydrążamy ze środka miąższ i kładziemy na rozgrzany grill. Zdejmujemy, skrapiamy oliwą i dodajemy sól i pieprz. W rondlu z grubym dnem nastawiamy sos, zaczynamy od oliwy z oliwek i jak się rozgrzeje dodajemy czosnek, po chwili fasolę z puszki ze swoją naturalną wodą oraz pulpę pomidorową. Jeśli jest zbyt gęste dolewamy trochę wody, doprawiamy solą i świeżą bazylią. Gotujemy muszelki bardziej twardsze niż "al dente", ponieważ cieple będą wchłaniać gorący sos co spowoduje sklejenie makaronu. Odcedzamy i mieszamy z sosem, faszerujemy ciepłym makaronem z sosem cukinie, owijamy folią spożywczą i wkładamy na całą noc do lodówki. Następnego dnia rozwijamy i kroimy w plastry.

Porady

Można podać z ulubionymi surówkami lub warzywami grillowanymi, gotowanymi itd. Możemy stosować też inny makaron, lub też nawet ryż. Żeby było bardziej treściwe wymieszajmy makaron z sosem mięsno - pomidorowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować