Cukinia panierowana z sosem pomidorowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Dla tych, którzy uwielbiają cukinię. :)

  • 30 min

Składniki:

  • 2 średnie cukinie,
    sól,
    pieprz,
    jajko,
    bułka tarta,
    200 g przecieru pomidorowego,
    średnia cebula,
    ząbek czosnku,
    1/2 startej marchewki,
    tymianek,
    łyżka masła,
    ostra papryka,
    szczypta cukru,
    gruby plasterek sera "lazur" z niebieską pleśnią (opcjonalnie),
    2 plasterki tartego sera żółtego,
    łyżka posiekanej natki pietruszki.

Cukinia panierowana z sosem pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajko rozmącam z dodatkiem pieprzu i soli.
    Cukinie myję, kroję w grubsze plasterki, obtaczam w jajku i bułce tartej, smażę na złoto.
    Na maśle podsmażam posiekaną cebulę, czosnek oraz marchewkę (odrobinę zostawiam do dekoracji).
    Następnie dodaję przecier pomidorowy, tymianek, odrobinę soli, cukru i pieprzu oraz szczyptę ostrej papryki. Chwilę gotuję na małym ogniu.
    Do sosu dodaję ser pleśniowy pokrojony w kostkę i część żółtego sera, podgrzewam do rozpuszczenia.
    Cukinię wykładam na talerz, polewam sosem, posypuję serem żółtym i pietruszką. Dekoruję pozostałą marchewką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy