4 średnie cukinie
1 duża cebula
400 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowe)
150-200 g kaszki kuskus
150 g sera żółtego
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 łyżka ziół prowansalskich
szczypta suszonej lawendy (można pominąć)
sól (ja użyłam morskiej z lawendą i nagietkiem Kamis)
pieprz
pęczek świeżych ziół (u mnie tymianek i majeranek)
3 ząbki czosnku
szczypta chili w proszku
olej do smażenia
Cukinia zapiekana z mięsem, kuskusem, cebulą i lawendą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię umyć, przeciąć na pół wzdłuż i łyżeczką wydrążyć środki (które dodajemy do farszu) wydrążoną cukinię oprószyć solą i odstawić by puściła nadmiar soku. Sok później z każdej sztuki zlać. Kuskus przygotować wg. przepisu na opakowaniu.
2.Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na odrobinie oleju,dodać wydrążone środki cukinii i smażyć do odparowania soków, następnie dodać mięso, czosnek posiekany lub przeciśnięty przez praskę, zioła prowansalskie, chili, sól i pieprz. Smażyć tak długo aż wszystkie soki i woda odparują. Pod koniec smażenia dodać posiekane świeże zioła, lawendę i koncentrat pomidorowy.
3.Kuskus wymieszać z mięsem, solidnie doprawić solą, pieprzem. Gotowy farsz nakładać w łódki cukinii. Skropić olejem.
4.Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec ok 15-20 min. Ser zetrzeć na tartce, posypać zapieczoną cukinię i piec jeszcze 5 min aż ser się zapiecze.
Komentarze