Cukiniowe roladki z łososiem i sosem gorgonzola

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Potrawa ta jest dla mnie szczególna, ponieważ przyrządził ją dla mnie mój chłopak, jak się oświadczał. Była to przeurocza niespodzianka, tym bardziej, że wybrał włoską kuchnie, którą kocham.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - filety z łososia: 250 gramów
    - cukinia pokrojona cienkie paski: 4 sztuki
    - makaron do lasagne: 4 sztuki
    - ser gorgonzola: 150 gramów
    - śmietana 18%: 200 mililitrów
    - białe wino wytrawne: 100 mililitrów
    - sól, pieprz: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Cukiniowe roladki z łososiem i sosem gorgonzola - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łososia przyprawić solą oraz pieprzem i podsmażyć z obu stron na patelni przez ok. 5min.
  • 2. Płaty makaronu obgotować w lekko osolonej wodzie na Al dente.
  • 3. Cukinie pociąć wzdłuż na cienkie paski i zblanszować w gorącej, osolonej wodzie.
  • 4. Sos: na patelni rozpuścić ser, dodać wino i 2-3 minuty smażyć ciągle mieszając by wino lekko odparowało. Następnie dodać śmietanę i świeżo zmielony pieprz. Całość mieszać do momentu uzyskania jednolitego sosu.
  • 5. Na spód i wierzch makaronu położyć (przykleić) po 3 paski cukini. Następnie rozprowadzić w środku trochę sosu, ułożyć na nim łososia i zawinąć wszystko w zgrabną roladkę
  • 6. Polać resztą sosu. Roladki można również zapiec w piekarniku przez ok. 10 minut (180°C).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować