Potrawa ta jest dla mnie szczególna, ponieważ przyrządził ją dla mnie mój chłopak, jak się oświadczał. Była to przeurocza niespodzianka, tym bardziej, że wybrał włoską kuchnie, którą kocham.
Dla 4 osób
Średni
Składniki:
- filety z łososia: 250 gramów
- cukinia pokrojona cienkie paski: 4 sztuki
- makaron do lasagne: 4 sztuki
- ser gorgonzola: 150 gramów
- śmietana 18%: 200 mililitrów
- białe wino wytrawne: 100 mililitrów
- sól, pieprz: 1 szczypta
Cukiniowe roladki z łososiem i sosem gorgonzola - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łososia przyprawić solą oraz pieprzem i podsmażyć z obu stron na patelni przez ok. 5min.
2.Płaty makaronu obgotować w lekko osolonej wodzie na Al dente.
3.Cukinie pociąć wzdłuż na cienkie paski i zblanszować w gorącej, osolonej wodzie.
4.Sos: na patelni rozpuścić ser, dodać wino i 2-3 minuty smażyć ciągle mieszając by wino lekko odparowało. Następnie dodać śmietanę i świeżo zmielony pieprz. Całość mieszać do momentu uzyskania jednolitego sosu.
5.Na spód i wierzch makaronu położyć (przykleić) po 3 paski cukini. Następnie rozprowadzić w środku trochę sosu, ułożyć na nim łososia i zawinąć wszystko w zgrabną roladkę
6.Polać resztą sosu. Roladki można również zapiec w piekarniku przez ok. 10 minut (180°C).
Komentarze