Dodatek cynamonu do muffinek sprawia, ze kojarzą mi się one z jesiennymi smakołykami. Są słodkie, a dodatkowego uroku dodaje im bezowa czapeczka. Zachwycą małych i dużych.
40 min
Składniki:
100g masła,
1 i 1/2 szklanki cukru,
1 cukier waniliowy,
2 jajka,
3/2 szklanki mąki,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu,
3/4 szklanki mleka,
2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny,
3 białka,
2 łyżki cukru pudru,
tłuszcz do wysmarowania foremek,
bułka tarta do foremek
Cynamonki pod bezową czapeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na babeczki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę, proszek do pieczenia i cynamon wsypujemy do miski i mieszamy.
2.Masło ucieramy z 3/4 szklanki cukru i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku ciągle ucierając. Stopniowo dodajemy suche składniki na przemian z mlekiem i ucieramy jeszcze chwilkę.
3.oremki do muffinek (12 sztuk) smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Następnie wypełniamy je ciastem. Babeczki pieczemy około 30 minut w 190 stopniach - aż do zarumieniania.
4.Białka powinny być mocno schłodzone. Mieszamy je z sokiem z cytryny. Ubijamy je na sztywną pianę z dodatkiem pozostałego cukru. Kiedy piana będzie lśniąca i sztywna przekładamy ją do szprycy, dekorujemy babeczki i wstawiamy na 3-5 minut aż beza się zarumieni. Muffinki przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. Życzę smacznego ;)
Komentarze