Cynamonki pod bezową czapeczką

0 (0 ocen)

  • 40 min

Dodatek cynamonu do muffinek sprawia, ze kojarzą mi się one z jesiennymi smakołykami. Są słodkie, a dodatkowego uroku dodaje im bezowa czapeczka. Zachwycą małych i dużych.

  • 40 min

Składniki:


  • 100g masła,
    1 i 1/2 szklanki cukru,
    1 cukier waniliowy,
    2 jajka,
    3/2 szklanki mąki,
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
    1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu,
    3/4 szklanki mleka,
    2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny,
    3 białka,
    2 łyżki cukru pudru,
    tłuszcz do wysmarowania foremek,
    bułka tarta do foremek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki Muffinki Beza

Cynamonki pod bezową czapeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cynamonki pod bezową czapeczką 1. Wszystkie składniki na babeczki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę, proszek do pieczenia i cynamon wsypujemy do miski i mieszamy.
  • jCynamonki pod bezową czapeczką 2. Masło ucieramy z 3/4 szklanki cukru i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku ciągle ucierając. Stopniowo dodajemy suche składniki na przemian z mlekiem i ucieramy jeszcze chwilkę.
  • Cynamonki pod bezową czapeczką 3. oremki do muffinek (12 sztuk) smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Następnie wypełniamy je ciastem. Babeczki pieczemy około 30 minut w 190 stopniach - aż do zarumieniania.
  • Cynamonki pod bezową czapeczką 4. Białka powinny być mocno schłodzone. Mieszamy je z sokiem z cytryny. Ubijamy je na sztywną pianę z dodatkiem pozostałego cukru. Kiedy piana będzie lśniąca i sztywna przekładamy ją do szprycy, dekorujemy babeczki i wstawiamy na 3-5 minut aż beza się zarumieni. Muffinki przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. Życzę smacznego ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować