Cynamonowa pianka z mandarynkami na biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia i octem, odstawić. Białka ubić na sztywno, dodawać partiami cukier, ubiajać, dodać żółtka, wymieszać mikserem. Do masy jajecznej przesiać oba rodzaje mąki, wymieszać delikatnie łyżką, wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić na 30 minut do piekanika nagrzanego do 180 st.C. Wyjąć, odstawić do wystudzenia.
2.Pianka: Śmietanę 30% ubić na sztywno, dodać oranżadkę, ubić krótko mikserem, dodać śmietanę 18% i wymieszać.
3.Mandarynki odsączyć dokładnie z zalewy, ułozyć na biszkopcie, przykryć pianką, posypać cukrem i cynamonem przesianym przez sitko. Koniecznie w takiej kolejności: cukier, potem cynamon. Dzięi temu na cieście utworzy sie lekka skorupka.
Komentarze