Cynamonowe półówki jabłek z rodzynkami w ciescie jogurtowym

0 (0 ocen)

  • 40 min

polecam półówki jabłek z rodzynkami otulone ciastem jogurtowym-smacznie , szybko i aromatycznie.

  • 40 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    2 opakowania jogurtu waniliowego ( po 150 g)
    250 g masła
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ------------------------
    kilka sztuk niewielkich jabłek(5-6 sztuk) obranych, przekrojonych na połówki, wydrążone srodki
    rodzynki
    cynamon
    cukier puder
    oraz

    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Cynamonowe półówki jabłek z rodzynkami w ciescie jogurtowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Jabłka obierz przekrój na połowe wydrąz srodki i obgotuj przez kilka minut w wodzie.Odcedz, odstaw do wystudzenia.

    2. Mąkę połacz z proszkiem do pieczenia, dodaj posiekane masło, jogurty i zagniec ciasto. Ciasto schowaj na około pół godziny do lodówki.
    Potem rozwałkuj. Wycinaj koła -wieksze( ja uzyłam dna spodka) i mniejsze. Na wiekszym kole ułóz ostudzone półówki jabłek , w środek po wydrązonych gniazdach włóz po kilka rodzynek , a wierzch oprósz szczyta cukru pudru i cynamonem. Przykryj mniejszym kołem , sklej( najlepiej za pomocą widelca)
    Sklejone koła układaj na lekko natłuszczonej, oprószonej bułka tartą blaszce i piecz ok.20-25 minut w 180 stopniach.
    Przed podaniem oprósz cukrem pudrem, smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować