Cynamonowe półówki jabłek z rodzynkami w ciescie jogurtowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Jabłka obierz przekrój na połowe wydrąz srodki i obgotuj przez kilka minut w wodzie.Odcedz, odstaw do wystudzenia.
2. Mąkę połacz z proszkiem do pieczenia, dodaj posiekane masło, jogurty i zagniec ciasto. Ciasto schowaj na około pół godziny do lodówki.
Potem rozwałkuj. Wycinaj koła -wieksze( ja uzyłam dna spodka) i mniejsze. Na wiekszym kole ułóz ostudzone półówki jabłek , w środek po wydrązonych gniazdach włóz po kilka rodzynek , a wierzch oprósz szczyta cukru pudru i cynamonem. Przykryj mniejszym kołem , sklej( najlepiej za pomocą widelca)
Sklejone koła układaj na lekko natłuszczonej, oprószonej bułka tartą blaszce i piecz ok.20-25 minut w 180 stopniach.
Przed podaniem oprósz cukrem pudrem, smacznego.
Komentarze