250 g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody oczyszczonej
łyżeczka cynamonu
200 g golden syrup (lub miodu sztucznego)
2 łyżki gęstego naturalnego miodu
125 g masła
125 g brązowego cukru trzcinowego
350 g śliwek
2 duże jajka
240 ml mleka
Cynamonowo-miodowe ciasto śliwkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Wyłóż papierem do pieczenia foremkę lub wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą.
Zmieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon.
W garnku podgrzej golden syrup, miód i masło aż się rozpuszczą. Dadaj cukier i zamieszaj.
Śliwki podziel na pół (jeśli są duże, to na ćwiartki).
Zmieszaj jajka z mlekiem.
Wlej masę miodowo-maślaną do mąki i wymieszaj, dodaj jajka z mlekiem i ponownie dokładnie wymieszaj.
Wyłóż ciasto do przygotowanej foremki. Na wierzchu ułóż śliwki (przecięciem do góry).
Piecz przez 35 minut, po tym czasie przykryj ciasto kawałkiem foli aluminiowej i podpiecz przez kolejne 10-15 minut.
Wyłącz piekarnik, ale nie wyciągaj ciasta z piekarnika i zostaw go tam przez kolejne 15 minut.
Wyciągnij ciasto i przestudź, przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Komentarze