Kiedy cytryna z miętą spotykają się w jednym daniu i towarzyszą im krewetki, nawet zwykły makaron przemienia się w danie godne nalepszej restauracji...
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
- makaron bucatini: 175 gramów
- krewetki tygrysie (surowe): 14 sztuk
- cytryna: 1.5 sztuki
- mięta (tylko listki, posiekana): 2 łyżki
- oliwa z oliwek: 2 łyżki
Cytrynowo-miętowy makaron z krewetkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
2.Krewetki obieramy z pancerzyków, myjemy, usuwamy jelitko, marynujemy w soku z 1 cytryny ok. 10 minut.
3.Na patelni podgrzewamy oliwę, wrzucamy krewetki. W momencie kiedy staną się różowe, dorzucamy makaron, posiekaną miętę i skórkę startą z 1 cytryny. Mieszamy wszystko dokłądnie i podajemy z cząstkami cytryny.
Komentarze