Cytrynowe szoty w formie galaretek

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Nie zalejesz klawiatury:) Gwarantowana furora na każdej imprezie!

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - owoce cytrusowe (cytryny, limonki lub mandarynki): 1 kilogram
    - kolorowa galaretka: 2 sztuki
    - woda: 0.4 litra
    - ulubiony alkohol: 0.5 litra
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Cytrynowe szoty w formie galaretek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce przekroić na połowki, wycisnąć sok i wydrążyć ostrożnie miąższ. Usunąć wszystko tak by zostały same skórki.
  • 2. Galaretkę dokładnie rozpuścić w gorącej wodzie. I wymieszać bardzo dokładnie z lekko podgrzanym alkoholem. (zamiast galaretki można użyć zwykłą żelatynę wtedy smak alkoholu nie zostanie zaburzony przez smak galaretki) Polecam eksperymentowac:

    Sprawdzone mieszanki:
    1. cytrynowe skórki, galaretka (smak np pomarańczowy, agrestowy, limonkowy, kiwi), tequila
    2. limonkowe skórk, galaretka ( dowolna o kolorze czerwonym wyjdą małe arbuzowe shoty), rum lub czerwone martini lub wodka
    3. skórki z małych pomarańczy, pomarańczowa galaretka, wodka lub campari
  • 3. Połówki owoców ułożyć w foremkach (np do pieczenia muffinek), tak by owoce nie przewracały się.
  • 4. Wlać galaretki do skórek z cytryn i włożyć do lodówki by galaretka stężała.
  • 5. Pokroić połówki cytryny na mniejsze kawałki.
    Podawać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Impreza Piknik Wesele

Podobne przepisy

To może cię zainteresować