Cytrynowe szoty w formie galaretek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Owoce przekroić na połowki, wycisnąć sok i wydrążyć ostrożnie miąższ. Usunąć wszystko tak by zostały same skórki.
2.Galaretkę dokładnie rozpuścić w gorącej wodzie. I wymieszać bardzo dokładnie z lekko podgrzanym alkoholem. (zamiast galaretki można użyć zwykłą żelatynę wtedy smak alkoholu nie zostanie zaburzony przez smak galaretki) Polecam eksperymentowac:
Sprawdzone mieszanki:
1. cytrynowe skórki, galaretka (smak np pomarańczowy, agrestowy, limonkowy, kiwi), tequila
2. limonkowe skórk, galaretka ( dowolna o kolorze czerwonym wyjdą małe arbuzowe shoty), rum lub czerwone martini lub wodka
3. skórki z małych pomarańczy, pomarańczowa galaretka, wodka lub campari
3.Połówki owoców ułożyć w foremkach (np do pieczenia muffinek), tak by owoce nie przewracały się.
4.Wlać galaretki do skórek z cytryn i włożyć do lodówki by galaretka stężała.
5.Pokroić połówki cytryny na mniejsze kawałki.
Podawać.
Komentarze